Etiket nedir?
Ürünün amacını, özelliklerini, kullanım biçimini, ağırlığını, markasını gösteren tüketiciyi bilgilendirme amacı ile üretilmiş materyallere etiket denilmektedir.
Etiketlere bakıldığında ürünün fiyatına ve son kullanma tarihine ulaşmak mümkün hale gelmektedir. Etiketlerin tamamı genellikle cam, plastik, ahşap ya da metal ürün ambalajlarının üzerine yapıştırılarak tüketicilere sunulmaktadır. Etiketlerin amaçlarına bakıldığında genel anlamda tüketiciyi koruduğunu söylemek doğru olur. Ambalajlara girmiş olan ürünlerin üretim aşamasından sonra yazısını kapatmak veya değiştirmek amacı ile etiketleme yapılmasına izin verilmemektedir.
Etiket Çeşitleri
Etiket uygulamaları yapılırken tüketicinin korunmasına yönelik olarak ve ürün satışını kolaylaştırmak için Türkçe dil seçeneklerinin etiketlemesi yapılmaktadır.
Etiketlerin kullanım alanlarına bakıldığında bütün sektörlerde geçerli olduğu görülmektedir. Her türlü iş kolunu kapsayan ürünlerin satışları sırasında ürün üzerine yapıştırılarak bilgi verilmesi sağlanmaktadır. Pazarlama, imalat, satış ve üretim gibi alanlarda etiketler kullanılmaktadır. Ürün etiketlerinde genel olarak sektöre bağlı ve ihtiyaca yönelik bilgiler bulunmaktadır. Günümüzde kullanılan etiketlerin kullanım alanları ise;
Kullanım alanlarına yönelik olarak tarif edilen etiket malzemelerinin sektöre ya da iş koşullarına yönelik olarak tanımlanan özel bir adı bulunmaktadır. Etiketlerde çok fazla çeşit olmasının amacı sektörlerde etiket ve etiketlemelere ihtiyaç duyulmasından kaynaklanmaktadır. Termal karton, semi termal, lamine top termal ve eco termal etiket türlerinden sadece bir kaçı olarak örneklendirilmektedir
Etiketler, hem ticari hem de kişisel kullanımlarda geniş bir yelpazede işlevsellik sağlar ve doğru uygulandığında, ürünlerin tanıtımını, güvenliğini ve yönetimini büyük ölçüde kolaylaştırır.
Etiket Katmanları
Etiket katman gruplarına bakıldığında dört farklı gruptan oluştuğu görülmektedir. Bunlar:
· Üst yüzey,
· Yapışkan,
· Silikon,
· Taşıyıcı şeklindedir.
Üst yüzey olarak ifade edilen bölge etiketin üst kısmıdır. Baskının yapıldığı bu bölümde uygun olan her türlü malzeme rahatlıkla kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra etiket katman grupları teknik ve görünüm özellikleri bakımından farklı gruplara ayrılmaktadır.
· Kağıtlar,
· Sentetik üst yüzey malzemeleri,
· Özel üst yüzey kağıtları,
· Yapıştırıcı malzeme,
· Silikon malzeme,
· Taşıyıcı malzeme şeklindedir.
Kağıtlar kategorisinde yer alan kaplamalı, kaplamasız ve özel kağıtlar üçe ayrılmaktadır.
İlaç, kozmetik, gıda ve temizlik başlıca kullanım alanları arasında yer almaktadır. Sentetik üst yüzey malzemeleri ise uygulandıkları ve kullanıldıkları alanlara, kalınlık ve inceliklerine göre gruplanmaktadır. PVC, polyester gibi örneklendirmek mümkündür. Özel üst yüzey kağıtlarda kullanım amaçları ve uygulanacak yüzeylerin çeşitliliğine bağlı olarak spesifik alanlara yönelik olarak kullanılmaktadır. Yapıştırıcı malzeme ise üst yüzey ve silikon arasında yer almaktadır.
Bütün tüketiciler zaman zaman etiket kullanmıştır. Etiketler genel olarak incelendiğinde farklı özellikler taşıdığı görülmektedir. Oldukça sağlam etiketlerin olmasının yanı sıra bazı etiketlerin bazı etkilerden çabuk bozulabildiği de görülmektedir.
Kimileri ise yağmurdan etiketlenmez ve yüksek ısılarda dahi bozulmadan kalabilir. Örneğin; Vellum etiketi mat ve pürüzsüz bir etiket görünümündedir. Chromo kuşe düzgün ve parlak olma özelliği taşımaktadır. ChoromoLuxkalın ve parlak olma özelliği taşımaktadır. Pharma kuşe ise biraz daha ince olması nedeni ile genel olarak ilaç sektöründe tercih edilmektedir. Farklı olarak barkod yazıcılarda kullanılan Thermal etiketler çeşitlerine yönelik olarak değişiklik göstermektedir. Isı ve nem gibi ortamlara karşı dayanıklılık bakımından farklılık gösteren etiket çeşitleri bulunmaktadır.
Nemli ya da ısısı yüksek ortamlarda kullanılmayan genellikle kuru gıda ve bakliyatlar için tercih edilen eko thermal etiketler sıklıkla tercih edilmektedir. Gıda sektöründe yaygın biçimde kullanılmaktadır. Bir diğer çeşit olan nem ve ısıya karşı dayanıklı olan Semi Thermal etiketlerdir. Tekstil sektörünce yaygın biçimde kullanılmaktadır. Alt ve üst yüzeyi lak korumalı olan lamine etiket ışığa ve neme duyarlıdır. Özellikle gıda sektöründe tercih edilmektedir.
Bir yanıt yazın